2022 turzim sezonu

Yurtdışı iyi iç pazar zor

2022’nin dış pazarda iyi geçebileceğine ilişkin beklentilere dayanak olacak sevindirici iyi haberler geliyor demiştik, ama bu iç pazar için geçerli değil. 

Yüzde 36 olarak açıklanan tatil döneminde yüzde 50’yi geçmesi beklenen enflasyon nedeniyle tatil yerli turiste pahalı olacak.

Bu anlamda daha önce slogan olan “Yabancıya ucuz, yerliye pahalı” bu yıl uygulamalı olarak gerçekleşecek. Zira TL’nin değer yitirmesi yabancıya ucuzluk, yerliye pahalılık getirdi.

Yurt dışı

TL’deki değer kaybı İngiltere’de erken rezervasyonlara yansıyor. İngiltere Seyahat Acenteleri Birliği (ABTA)’nin verilerine göre İngiliz tatilcilerin 2022 yaz tatili tercihinde Türkiye 10. sırada görünürken tur operatörleri de peş peşe yaptıkları açıklamalarda Türkiye rezervasyonlarının iyi gittiğini söylüyor.

Erken rezervasyon alışkanlığı Avrupa kadar yaygın olmayan Rusya’da da tur operatörleri 2022 yazı için erken rezervasyonların katlandığına ilişkin açıklamalar yapıyor.

İkinci kaynak pazar Almanya’da şu anda belirsiz olan durumun 19 Mart’ta korona ile ilgili kısıtlamaların kaldırılmasıyla diğer destinasyonlarla birlikte Türkiye’ye yönelik talebin de canlanması bekleniyor

Yükselen Ukrayna pazarında da Amerika’nın gün vererek çıkacağını söylediği savaş çıkmayacağı için Türkiye’nin burada yakaladığı yükseliş bu yıl da devam edecek.

Bu birkaç örnekten hareketle 2022 yazının yurtdışı açısından iyi olacağı söylenebilir.

İç turizm 

Yurtdışında durum bu iken iç pazarda durum sıkıntılı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’nun açıkladığı verilere göre otel fiyatlarındaki artış ortalamanın da üzerinde yüzde 50 olarak gerçekleşti. Otel maliyetlerindeki artış fiyatlara yansıyacak bu da iç pazarı zorlayacak.

Oteller ve seyahat acenteleri erken rezervasyonla banka kredileri yerine buradan sağladıkları finansman karşılığında tüketicilere fiyat avantajı sağlıyor. Ancak enflasyonun erken rezervasyonlarla sağlanan indirimden daha yüksek olması nedeniyle etkili olmuyor.

İç pazarın yarısından fazlasına sahip olan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un şirketi başta olmak üzere televizyonlarda yerli müşteriye yönelik erken rezervasyon kampanyalarını duyuran reklamlardan beklenen sonuç alınmıyor.

Sektörün iç turizm alanında faaliyet gösteren temsilcileri “Pandemide iç pazar ve gurbetçiler bizi ayakta tutmuştu. 2022’de öyle olmayacak” diyor.

KAYNAK: TURİZM GAZETESİ