biyometrik imza

Islak İmza Gerçekten Güvenli Mi? Riskler ve Alternatifler

Güvenlik önlemleri tam olarak alındığında bile, bankalar çeklerdeki sahte ıslak imzalar nedeniyle yılda yaklaşık 900 milyon dolar kaybediyor . 

Bir süre önce ıslak imzalar, bir kişinin kimliğini tanımlamanın temel yoluydu. Ancak, her zaman sahtecilik ihmalini oldukça yüksekti. Yetenekli eller, biraz pratik ve suç işleme niyeti, birinin imzasını mükemmel bir şekilde kopyalamayı mümkün kılabilir. Asla imzalamadığınız çeklerde veya sözleşmelerde imzanızı görmenin sizi ne kadar şaşırtacağını hayal edebiliyor musunuz? 

Akıllı ve güvenli bir dijital imza çözümü seçmek, kendinizi sahtecilikten korumak için yapabileceğiniz en iyi şeydir. 

İngiliz imza dolandırıcılık skandalı hakkında bir şeyler duydunuz mu? Bankalar, bazı yasal firmalarla birlikte, yavaş yasal süreçleri hızlandırmak için müşterilerin imzalarını taklit etmekle suçlandı. Islak imzanın bu durumda mükemmel bir manipülasyon aracı olduğu ortaya çıktı. Yetenekli bir dolandırıcının fırsatları ıslak imza ile sınırsızdı.

Sahte İmzanın Tespit Edilmesi

Bir imzayı taklit eden suçlular genellikle basit bir gerçeği unuturlar – aynı kişinin orijinal imzaları bile asla tam olarak benzer değildir. Titreyen eller, imza koşulları, ruh hali, hava durumu ve sağlık durumu, her imzanın farklı görünmesini sağlar.

Vasıfsız dolandırıcılar, aydınger kağıdı kullanarak tek bir imzanın mükemmel bir kopyasını yapmaya çalışırken birçok hata yapar. Ancak profesyoneller farklıdır – versiyonlarının her yönden doğal görünmesi için sahte olmaları gereken imzanın birkaç örneğini toplarlar ve kendilerini çok fazla eğitirler. Sahte imzanın başka bir çeşidi daha vardır – orijinaline benzemeyen rastgele bir imza, ancak yalnızca bazı özel durumlarda işe yarıyor. 

Sahte imzalar nedeniyle meydana gelen yasal sorunlar oldukça yaygındır ve sahte imzaların tespiti her zaman için zorludur.

İmzada bir sorun olup olmadığını belirlemenin birkaç yaygın yolu vardır:

  • Kalem kağıdın üzerine yerleştirilir ve hemen ardından bir duraklama olur. Bir anlık şüphe ve belirsizlik bile dolandırıcılık tespiti için yeterli olabilir. İmza sürecinde yaşanan duraksamalar ve tereddütlere dikkat edilmelidir.
  • Tereddüt durumunda, kalem daha yavaş hareket eder ve imza kalınlaşır. İmzalama sırasında güven eksikliğine işaret edebileceği için bu husus da dikkate alınabilir. 
  • Titreyen eller, sahte imzayı tespit etmeyi karmaşıklaştırır; yaşlılar veya sağlık sorunları olanlar için titrek imzaların doğrulanması zorludur.

Islak imza kağıt üzerinde olduğundan yalnızca sınırlı sayıda özellik tespit için kullanılabilir. Üstelik kağıdın yıpranması, yırtılması veya depolanması sırasında değiştirilmesi büyük güvenlik sorunlarını da beraberinde getirebilir.

Tüm bu güvenlik sorularını geride bırakmak için biyometrik imza kullanımı önerilir. Biyometrik imza ıslak imzanın neredeyse aynısıdır. Kişi eli veya dijital kalem kullanarak dokunmatik bir ekrana imzasını atar. İmzadan saniyede 120 kadar özellik yakalanır ve PDF belgesinin içine güvenli şekilde gömülür. Alınan imza doğrulanabilir niteliktedir; yanıltılması ıslak imzaya kıyasla neredeyse imkansızdır.

Biyometrik İmza Kullanmanın Avantajları

  • İmza üzerinden kimlik doğrulaması yapılabilir. Islak imzaya göre yanıltılma ihtimali neredeyse 0’dır.
  • Tüm imza verileri PDF belgesi içinde şifrelenmiş şekilde saklanır. Yazılımdan bağımsız şekilde muhafaza edilir ve istenildiğinde erişilebilir.
  • Sertifika gerektirmez. Sertifikalı e-imzası olmayan müşteri ve partnerlerinizden kolaylıkla imza alabilirsiniz.
  • Özel donanım gerektirmez. Dokunmatik ekranı olan kişisel cep telefonu, tablet ve bilgisayarlardan kolaylıkla alınabilir.
  • “Borçlar Kanunu”nda tanımlanan elle atılan imza sınıfındadır. Süreçlerinizi yasal şekilde dijitale geçirmenizi sağlar.
Biyometrik imzayı şimdi ücretsiz deneyebilirsiniz: https://www.techsigndoc.com/tr/register.html