5 Adımda SEO Analizi Nasıl Yapılır?

Günümüz şirketleri, dijitalleşme trendini yakalamak ve rekabette fark yaratmak için SEO çalışması yapıyor, arama motoru performanslarını arttırıyor.

Biraz zaman, emek ve kaynak ayırarak siz de kendi sitenize SEO analizi yapabilir, eksikliklerinizi giderebilirsiniz.

SEO analiz raporunda göreceğiniz SEO skorunuz, rakiplerinizden daha yüksek olduğunda, arama motoru sıralanma performansınız da zamanla daha iyi olacaktır.

SEO Analizi Nedir?

SEO analizi arama motoru optimizasyonunun ilk adımıdır. Robot yazılımlar ve crawlerlar sayesinde sitenizin HTML kodu ve içeriği taranır. Analiz sonunda bulunan eksiklikler, hatalar veya iyileştirme tavsiyeleri sayesinde optimizasyona uygun bir zemin ortaya çıkar.

Örnekle açıklamak gerekirse bir insanın hasta olduğunu düşünün. Bazen hastalığımızın sebebini kendimiz anlayamayız ve doktora gitmemiz gerekir. Doktor, çeşitli testler yaparak hastalığın sebebini bulur. Sebep bulunduktan sonra ise durumu düzeltmek, bakteriyi veya virüsü öldürmek için reçete yazar. SEO analiz sayesinde, hastalığınızın sebebini öğrenebilir ve ilaç alabilirsiniz.

Analiz yapabilmek için bazı araçları kullanmanız ve adım adım ilerlemeniz gerekir. SEO analizi nasıl yapılır sorunuza kılavuz olacak adımlar aşağıdaki gibidir.

Adım 1:  Sayfa Listenizi Çıkartın

Öncelikle sitemizdeki tüm sayfaların listesini almamız gerekiyor. Bu listeyi kullanarak sayfalarımızı tarayabileceğiz. Ücretsiz Screaming Frog SEO Spider yazılımını bilgisayarımıza indiriyoruz. Site çubuğuna ana sayfa adresimizi giriyoruz ve taramaya başlatıyoruz. Tarama bitince HTML filterisini seçiyoruz ve “export” a basarak sayfa listemizi Excel olarak bilgisayarımıza indiriyoruz.

 

Adım 2:  Sayfalarınıza Anahtar Kelime Atayın

Adım 1′ de indirdiğiniz Excel’i açın ve hemen URL kolonunun sağına yeni bir kolon ekleyin ve bu kolona “anahtar kelime” adını koyun. Bu kolonun amacı, her sayfaya bir anahtar kelime atamak olacaktır. İlgili sayfanın sıralanmasını istediğiniz anahtar kelimeyi belirleyin. Bazı sayfaların önemsiz olduğunu düşünüyorsanız, bu sayfaları Excel’den çıkartabilirsiniz.

 

Adım 2:  Sayfalarınızı Taratın

Siteniz bünyesinde bulunan sayfaların hepsini tek tek robot yazılımlar kullanarak taratmanız gerekir. Burada iki seçeneğiniz var, toplu tarama veya tekli tarama.

Genelde toplu tarama yapabilmek için SemRush SEO Audit (aylık $99) gibi ücretli yazılımlara sahip olmanız gerekir. Toplu tarama sayfa sayısı yüksek olan şirketler tarafından zaman kazanmak için tercih edilir.

Eğer sayfa sayınız fazla değil ise, tekli tarama için bu ücretsiz SEO analiz aracını kullanabilirsiniz. Tekli taramayı tercih ederseniz, isminden de anlaşıldığı gibi, tüm sayfalarınızı tek tek taramanız gerekmektedir.

 

Taramayı başlatmak için, sıralanmayı arzuladığınız anahtar kelimeyi, taramak istediğiniz sayfanın adresini ve raporu almak istediğiniz mail adresini giriniz.

Adım 3: Sorunları Belirleyin

Tarama sonucunda elde edeceğiniz raporda; sayfanızda bulunan hataları ve eksiklikleri tespit edebileceksiniz. Her sorunu tek tek okuyarak ne olduğunu anlamaya özen gösterin. Sorunun ne olduğunu tam olarak anlarsanız, o kadar kolay çözüme ulaşırsınız. SEO analizinin amacı da zaten optimizasyona uygun bir zemin hazırlamaktır.

 

Adım 4: SEO Stratejinizi Belirleyin

SEO stratejinizi belirlerken firmanızın imkanlarını göz önünde bulundurmanız gerekir. Sayfa hızı, CSS ve HTML hataları gibi teknik bilgi gerektiren konularda dışarıdan destek almanız gerekebilir.

 

Rakiplerinizin sitesini de analiz ederek kendinizle kıyaslayın. Eğer rakiplerinizin SEO’su sizden iyiyse, pastadan daha büyük pay alabilmek adına teknik hataları gidermeniz tavsiye edilir.

Öncelikle teknik destek gerekmeden yapabileceğiniz iyileştirmeleri belirleyin. Sayfa başlığı, etiketleri ve URL gibi basit iyileştirmeleri kendi içinizde düzeltmeyi düşünün.

Adım 5: Hataları Giderin

Hatalı uygulamalardan kurtulmak için aksiyon alma zamanı geldi. Kendi kendinize yapabileceğinizi belirlediğiniz hataları düzeltmeye başlayın.

Düzeltmeye nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız sorun hakkında daha fazla bilgi edinebilir, SEO danışmanlarından veya ajanslardan destek talep edebilirsiniz.

Yaptığınız veya yaptırdığınız tüm iyileştirmelerin ardından sayfalarınızı tekrar SEO analizine sokarak sorunlardan kurtulduğunuzdan emin olmanız tavsiye edilir.

Kaynak: http://www.nedensosyalmedya.com/seo/seo-araclari/5-adimda-seo-analizi-nasil-yapilir