ev kiralama şirketi

Otel mi? Ev Kiralama Şirketi mi?

Bu yıl seyahat sektörü için kasvetli bir yıl oldu. COVID-19 salgını havayollarını, yolcu gemisi operatörlerini ve endüstrinin diğer birçok sektörü mahvetti. 

Kuzey yarımkürede yaz aylarının sona ermesiyle birlikte işler daha da kasvetli hale geldi. Dünya Seyahat ve Turizm Konseyi, bu yaz dünya çapında zararın tahminini 197,5 milyon dolara ulaşacağını ileri sürüyor. Bazı seyahatler yeniden başlasa bile, havayolları, kurvaziyer hatları ve tur operatörleri hâlâ sürekli zarar ediyor. Otelcilik sektörü için standart bir ölçü olan mevcut oda başına brüt işletme karı, Temmuz ayında pozitif çıktı. 

Avrupa ve Amerika’daki insanlara bu yılın başlarında “evde kalmaları” söylendiğinde, oteller ve ev paylaşım platformlarının işleri alt üst oldu. İkinci çeyrekte gelirler, dünyanın en büyük üç otel zincirinden Wyndham’da yüzde 54, Marriott’ta yüzde 72 ve Hilton’da yüzde 77 düştü. Analistler, dünyanın en büyük zinciri olan Wyndham gibi (otel sayısına göre) borsada işlem gören bazı otel firmalarının, işten çıkarmalar yoluyla maliyetleri düşürdükleri ve talebin bir şekilde geri kazanılmasından dolayı mevcut çeyrekte kâr elde edebileceğini düşünüyor. 

Bu arada büyük otel zincirleri birçok otelin sahibi değil. Onlar markalarını otel işletmecilerine franchise veriyor. Rezervasyonlar genel olarak toparlanırsa, büyük markalar gelirlerden pay alıp kara geçebilir. Pandeminin servet açığını artırdığı Çin’de, yurtdışına gidemeyen zengin gezginler paralarını lüks otellerde harcadı. Bu nedenle lüks oteller, Çin’de iyi iş çıkardı. Daha güçlü zincirler, daha zayıf rakipleri sıkıştırarak büyümeye devam edecek. Örneğin Accor ve Premier Inn, borçlarını yeniden yapılandırmaya çalışan ağır borçlu bir İngiliz zinciri olan Travelodge’un pazar payını yutmayı bekliyor.

Ve uluslararası ziyaretçilere bel bağlayan şehir merkezleri otelleri kötü durumda olsa da, iç pazarlara hizmet edenler krizi fırsata çeviriyor. Wyndham’ın hisselerinin  değeri neredeyse COVID-19’dan önceki kadar yüksek. Wyndham’ın misafirlerinin yüzde 96’sı yurtiçi seyahat edenler ve Amerikan otellerinin yüzde 87’si banliyölere, şehirlere veya otoyollara sürüş mesafesinde.

Bu arada ev kiralama sektörü bakmak gerekirse de;

Dünyanın en büyük ev paylaşım platformu Airbnb, de yüzde 70’lik düşüşle karşılaştı. Çevrimiçi seyahat acenteleri daha da ağır etkilendi. Dünyanın en büyük çevrimiçi seyahat acentesi Expedia, ciroda yüzde 82 düşüş yaşadı. Ezeli rakibi Booking.com yüzde 84 düşüşü gördü. Bu arada Airbnb , kiralanacak mülklerinin hiçbirine sahip değil. Kullanıcıların ve sahiplerin buluşması için bir platform. Rezervasyonlarda yüzde 90’lık bir düşüş yaşadı. Bu şirketi varoluşsal bir krize itti. Haziran ayına kadar üç ayda 400 milyon dolar kaybetti. Mayıs ayında şirketin CEO’su Brian Chesky, işgücünün dörtte birini toplarken bir video konferans görüşmesinde gözyaşlarına boğuldu.

Ağustos ayında Airbnb ilk halka arz için başvurdu. Expedia ve Booking.com’un ev paylaşım bölümleri de satışların arttığını bildirdi. Ancak otel markaları, iş seyahatleri devam ettiğinde ziyaretçilerin tekrar otelleri seçeceğinden emin. Bazı firmalar ve sigortacılar, pandemi başladığından bu yana iş seyahatinde olanların kiralık evler yerine otellerde kaldıkları konusunda hala ısrar ediyorlar.

İş amaçlı seyahat edenleri otellerden uzaklaştırmak, Pandemi’en bu yana ev paylaşımının yeniden canlanması konusunda kıran kırana bir savaş var. COVID-19, dengeyi büyük otel markalarına karşı kalıcı olarak değiştirdi mi? Onu zaman gösterecek.