post covid 19

OTEL VE RESTORAN SEKTÖRÜ İÇİN ‘yeni normal ’ SÜRECİ YOL HARİTASI

Tüm dünya’da olduğu gibi Türkiye’de ‘Normalleşme’ sürecine girildi.

Ancak bu süreç halen devam eden küresel pandemi nedeniyle ‘New Normal’ yani Yeni Normal olarak isimlendiriliyor. Çünkü artık pek çok şey eskisi gibi olmayacak.

Küresel pandemiden en fazla etkilenen turizm sektörü ise oldukça tedbirli olmak zamanı, tüketici psikolojisini yeni eğilimleri sıkı sıkıya takip ederek ‘yeni normal’e geçmeye hazırlanıyor.

Bu süreçte kapalı olan veya daha önce açılışını 2020 Yaz sezonu olarak belirlediğiniz Butik , lüks,bağımsız otel ve restoranlar için süreçte biraz daha destek verebilmek amacıyla sizler için bir yol haritası hazırladık;

1)   FİNANSAL VERİLERİNİZİ, MALİ GÜCÜNÜZÜ VE TÜM FİZİKSEL VARLIKLARINIZI GÖZDEN GEÇİRİN.

‘Normalleşme’ sürecine geçmek her ne kadar hepimiz için umut verici olsada ‘yeni normal’ süreçte sadece   ‘pandemi’nin etkileri değil global anlamda ekonomik koşullarında oldukça zorlayıcı olacağı bir süreç olacak. Bu nedenle finansal ve mali   gücünüzün dayanıklılığını bilmeniz,nakit akışınızı çok iyi kontrol etmeniz gerekiyor.Bu zorlayıcı ve ne zaman sonuçlanacağı öngörülemeyen dönem  için gereken finansman ihtiyacı ile işletme sermayesinin sağlanması için bir plan hazırlayın.Bankaların kredi koşulları ve geri ödeme süresi, çalışanların    ücretleri ve sosyal haklar dahil olmak üzere yeniden açılış döneminde uygulanacak mali politikalar oluşturarak bu sürece bir başlangıç yapın.(Sabit Giderler Bakım, Onarım,Operasyon Enerji ),Çalışan Maliyetleri vs.

2)      (YENİDEN) AÇILIŞ TARİHİ BELİRLEYİN. TAKVİM OLUŞTURUN.

 ‘Yeniden açılış’ için işletmenize en uygun olan tarihini belirleyin  ve düzenli bir güncellemeye tabi olarak bu tarihe göre bir   planlama yapın. Açılış için işletmenizin fiziksel yapısı ne durumda,tamir yenileme ,rönovasyon çalışmaları ne zaman  tamamlanır.Açılış öncesi bunları kontrol etmeden tarih   belirlemeyin.

3)      BÜTÇENİZİ OLUŞTURUN VEYA REVİZE EDİN

 2020 için daha önce hazırlamış olduğunuz bütçenizin artık pek geçerliliğinin kalmadığını söylemeye gerek yok. New Normal  süreçte önerimiz yeniden veya sıfırdan açılan bir işletme  gibi yeni bir GELİR GİDER BÜTÇESİ hazırlayın.Bütçenizin İyi, Orta ve Kötü Senaryo olarak 3 farklı senaryo  ve kısa dönem olarak hazırlamanız beklenmeyen      durumlara   karşı hazırlıklı olmanızı sağlayacaktır.

4) YENİ NORMAL’E GÖRE EKİP VE GÖREV TANIMLAMALARINI       YENİDEN OLUŞTURUN VE SÜRECİ PLANLAYIN.

Pandemi ile birlikte bazı görev tanımlamaları ve iş pozisyonları  belki de tarih olurken bazı alanlarda yeni pozisyonlar oluşmasına açılmasını sağlayacak. İşte bu noktada kalifiye diye  adlandırdığımız, donanımlı, insan ilişkileri kuvvetli, yabancı lisanı olan ekipleri olan tesisler ön plana çıkacak. Karantina  döneminde işinden uzak kalan veya işinden olan turizm  çalışanlarının kendine yatırım   yapması geleceklerini belirleyecek. Eski ekibin çağrılması ve olası yeni ekip ihtiyacınızı gözden geçirin. Ardından bu kişilere otel eğitim yatırımı yaparak bugüne kadarkinden çok daha verimli bir ekip anlayışına  sahip olarak öne çıkın.Kişisel hijyen, sosyal mesafe, olası bir   vaka durumda misafiri doğru yönlendirme ve bilgi akışını doğru sağlama gibi konulara önem veren bir işletme olun. Yeni dönem        otelcilikte “kişisel sağlık danışmanı” bile devreye giriyor,Tesisinde belirli zamanlarda hemşire doktor gibi sağlık ekibi çalışan veya  7/24 doktor ve hemşire hizmeti bulunanlar rezervasyon  aşamasında misafire güven duygusunu aşılıyor.Yanlızca ekip kurmak değil, Çalışanların ücretleri ve sosyal haklar dahil  olmak üzere yeniden açılış döneminde uygulanacak politikalar oluşturmayıda ihmal etmeyin.

5)      TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN BELİRLENEN NORMALLEŞME   YOL HARİTASINA GÖRE FİZİKİ VE OPERASYONEL ALT YAPINIZI     (YENİDEN) DÜZENLEYİN.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önderliğinde oluşturulan Normalleşme Yol Haritasına göre, oteller ve transfer araçlarına sertifika verilecek. Sertifikasyon çalışmasında otel lobisinden odalara, çalışanların alacağı eğitimden açık büfe ve restoranlara, havuz ve plajdan toplantı odalarına kadar tüm detaylar yer alıyor.

Bu yol haritasında belirtilen şartları yerine getirin, Öncelik olarak zaman ve mekan kontrolü ve sonrasında el ile temas edilenyüzey   kontrolü kısaca Hijyen ve Sosyal-Fiziksel Mesafe kurallarını uygulayın.Açık hava alanı bulundurulması,tüm alanlarda üst derecede hijyen ve  sanitasyon ürünlerinin kullanılması daha pek çok yeni kavram bu  yeni sürecin vazgeçilmezlerinden olacak. Aılış öncesi bir check list yapın ve böylece hiçbirini gözden kaçırmayınBunu unutmayın.

6)      SERTİFİKANIZI ALIN

New Normal dönemde artık hem bireyler hem de işletmeler  kendilerinde ‘Corona’ olmadığını belgelemek zorunda kalacaklar. Turizm Bakanlığı sertifika alan tesislerin turist ağırlamada  ‘öncelikli’ olacağını belirtti. Hizmet sektörünün Yeni Kurallarını  belirleyen bu sertifikayı almanın birincil yolu da hijyen    uygulamalarının üst düzeyde tutulmasıyla yani Normalleşme Yol     Haritasında belirtilen kuralların uygulanması ile mümkün olacak.Kültür ve Turizm Bakanı, geliştirdikleri sertifikasyon  sistemi ve tesislerde düzenli olarak denetim sağlandığında  tüm ülkelerin gönül rahatlığıyla vatandaşlarını  göndereceklerini ifade etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın  “Buralara gidebilirsiniz” diyeceği Sertifikayı alabilmek için gerekli  koşulları takip edip, hızlı aksiyon alan oteller salgın sonrası sertifikalı olma ayrıcalığına sahip olacak.

7)      TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPIN VE DİJİTALLEŞİN

Sosyal ve Fiziksel mesafe kuralları ile yeniden şekillenecek olan iletişimin en güçlü araç olduğu Hizmet Sektörüde Dijitalleşmeyen     ve Teknolojiden maksimum yatırım yapmayan hiçbir işletme    ayakta kalamayacak. Hiç olmadığı kadar dijital ve teknolojik bir    dünya oluşturmak zorunda kalacağız. Pandemi öncesinde başlayan dijitalleşme sistemleri üzerinden yapılan tüm işlemler katlanarak ve hızlı bir şekilde sektördeki yerlerini alacaklar.    Sadece Dijitalleşme değil Endüstri 5.0, robotik sistemler   insanların ve yüzeylerin olduğu her yerde karşımıza çıkacak.

8)      STRATEJİK PAZARLAMA PLANINIZI YENİDEN OLUŞTURUN

Bu yeni dünya düzenine, turizm sektörünün adaptasyonu kolay  olmayacak.O nedenle yeni stratejiler oluşturmak zorunlu  olacak.Stratejilerinizin hem yönetim- ekip hem de markanız ve  tüketiciler arasında yeniden düzenlenmesi gerekecek.Tüm bunlar    doğru bir Pazarlama ile oluşturulacak. Çünkü Pazarlama yanlızca  bir departman değil toplum gereksinimlerini ve beklentilerini  anlama bu çerçevede ürün veya hizmetler yaratma ,tasarlama ve doğru hedef kitleye doğru zamanlama yaparak sunma    aktivitelerinin tümüdür. ( Kaynak American Marketing    Association -Definition of Marketing 2018) Stratejik Pazarlama   Strateji planınızı oluşturun. S.W.O.T ve P.E.S.T Analizleri yapın,         Comp setinizi gözden geçirin. CRM i çok ciddiye alın

9) F&B – MUTFAK – RESTORAN DÜZENİ- SERVİS- MENÜ- TEDARİKÇİLER- SÖZLEŞMELER -SİSTEMLER GÖZDEN   GEÇİRİLMELİ. GEREKİRSE DERHAL İSE DEĞİŞTİRİLMELİ.

Sağlık ve hijyen hep önemliydi ama artık olmazsa olmazımız.Durum böyle olunca gıda güvenliği, sağlıkı beslenmek, yiyeceklerin içeriğinde kullanılan ürünlerin tazeliği,çeşidi, sunumu,paketlenmesi atık gıdaların değerlendirilmesi ekipmanların, gıdaların ve yemek yerken kullanılan çatal bıçağın menünün hijyeni kısaca mutfaklar, restoranlar tüm yiyecek &    içecek bölümleri sıkı kontrol atına alınmalı.

 Yanlızca gıdalar değil elbet mutfak ve restoran çalışanlarının  sağlık durumları, kullandıkları malzemeler,kıyafetleri kısaca herşey yeniden gözden geçirilmeli, kurallara uygun hale  getirilmeli.

 Turizm Bakanlığının Bilim Kurulu ve diğer otoritelerle birlikte belirlediği dünya genelinde de geçerli olan kurallara göre her detay gözden geçirilip yeni normlara göre düzenlenmeli.Görünen o ki, AÇIK BÜFELER kaldırılmayacak ancak bol separatörlü cam büfeler olarak revize edilecek ve görünen o ki  Toplu yemekler yerine A La Carte seçenek ve beraberinde tek  kullanımlık veya aplikasyon uygulamaları ile sunulan menüler değer kazanacak.

 Menü de yer alan yemek çeşitlerinde kullanılan gıda  çeşitleri,malzemeler, ürünler çok önemli. Sağlıklı mutfak algısı  yine ön plana çıkıyor, insanlar artık seyahat ettiklerinde de  bağışıklık sistemini güçlendirmeye destek olacak   yiyecekleri tercih edecek.Av hayvanları başta olmak üzere tedirginlik yaratan hiç bir      malzeme kullanılmamalı. Paketleme servisi kesinlikle oluşturulmalı. Oteller resepsiyon -lobi bölümünde oluşturulan   dünyada bir süredir trend olan grab & go hizmetlerini arttırabilir.   Mutfak departmanlarını küçültebilir. Paketlenmiş taze gıdalar    sunulabilir.Kısaca herşey yeniden misafirlerin kişiye özel hizmet aldıklarını   hissettirmeli.Sadece F&B ve Mutfak ekibi değil, satın alma ve tedarik ağının  işleyişi ürün gamı,depolama yeniden gözden geçirilmeli. Mutlaka sayım yapılmalı kapanıştan önceki malzemelerin son kullanım tarihleri dikkatlice kontrol edilmeli.Normalleşme sürecinde açılış öncesi satın alma zamanlaması açılış tarihi göz önüne alarak programlanmalı. Tedarikçi sözleşmeleri gözden geçirilmeli.

10)    LİSANSLARINIZI VE SÖZLEŞMELERİNİZİ KONTROL EDİN.

New Normal sürecinde herşey yeniden başlıyor.İşletmenizin emlak yönetimi, İK, misafir ve POS, otel muhasebesi,       pazarlama ve raporlama sistemleri için program sistemleri yeniden başlatılıyor. tüm bina   yönetim sistemlerinin yeniden  işletmeye alınması; sözleşmeleri yeniden başlatma; eski  haline getirme güvenlik ve CCTV sistemlerinden sağlık kontrolleri yapmak,KVKK ve VERİ kaynaklarınız ,misafir datanız  ciddi olarak gözden geçirilmeli.Veri güvenliği,sözleşmelerin   yeniden oluşturulması gerektiğinde salgın hastalıkların  sözleşmenizde yer alması önemli.Bunları ihmal etmeyin.Sonuç olarak oldukça detaylı ve zor bir süreç sizleri bekliyor.Planlama herşey demek.Tüm bu detaylar konusunda mutlaka profesyonellerden destek alın.

Ondigitalya ,global Consultancy olarak bu süreçte size   gerekli desteği sağlamamız için info@ondigitalya.com adresinden          bizlerle iletişime geçebilirsiniz.