ab aşı pasaportu

AB, tartışmalı aşı kimliği çalışmasını hızlandırdı, hedef haziran

AB üyeleri arasında görüş ayrılıkları olsa da aşı kimliği uygulamasına yaz sezonu başlamadan haziranda uygulamaya geçilmesi hedefleniyor.

Avrupa Parlamentosu’nda yapılan görüşmelerde, Birlik içinde seyahat kolaylığı sağlaması öngörülen bir tür Covid-19 kimliği düzenlenmesine bir adım daha yaklaşıldı. Yasa tasarısı parlamentoda yapılan dijital oylamada kabul edildi. Oylamada 540 leyhte, 119 aleyhte oy kullanıldığı, 31 parlamenterin oylamaya katılmadığı belirtildi.

Üzerinde çalışmaların sürdüğü aşı kimliğinde kullanıcının aşı durumu, Covid-19 test sonuçları, ya da hastalığı atlattıysa ona ilişkin bilgiler yer alacak. Aşı kimliği olarak tanımlanan belgenin yaz tatili öncesinde Haziran ayına kadar uygulamaya geçirilmesi hedefleniyor.

Belgenin bütün AB üyesi ülkelerde geçerli olması için teknik düzeyde çalışmalar sürerken, AB başkentleri, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nda da son detayların onaylanması gerekiyor.

Adı tartışılıyor

Tartışma yaşanan konuların başında belgeye ne ad verileceği geliyor. Parlamenterler daha önce gündeme gelen, “dijital yeşil sertifika” yerine “AB Covid-19 sertifikası” denilmesini tercih ediyor. “Aşı pasaportu” tanımlamasının ise yanlış algılara neden olabileceği belirtiliyor.

Dökümanın “seyahat belgesi ya da serbest dolaşım için bir zorunluluk” haline gelmesi istenmiyor ve yalnız 12 ay süresince geçerli olması planlanıyor.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen “Avrupa Parlamentosu tarafından Dijital yeşil sertifikanın kabul edilmesi bu yaz serbest ve güvenli seyahat için önemli bir adımdır” dedi.

Görüş ayrılıkları var

Döküman ilk gündeme geldiğinde AB üyesi ülkeler arasında vatandaşların karantina, test ve diğer mecburiyetler olmadan seyahat edebilmeleri planlanmıştı. Ancak üye ülkeler gerektiği takdirde bazı tedbirleri uygulama hakkını toplum sağlığı konusunda Brüksel’in değil kendilerinin söz sahibi olduğunu belirterek saklı tutmak istiyor.

AB üyesi ülkeler arasında konu hala tartışmalı. Zira 27 üyeli Birliğin Yunanistan, İspanya ve İtalya gibi turizmin önemli olduğu ülkeler uygulamaya hızla geçilmesini isterken, kuzey ülkeleri daha çekimser yaklaşıyor.

KAYNAK : Turizm gazetesi