logo nedir

Logo Türleri Nelerdir?

Kurumsal kimliğin temel öğelerinden biri olan logo hazırlama sürecinde kendinizi belirli bir stille sınırlandırmak zorunda değilsiniz. Bu makaleyi markanız için en ideal logo türünün hangisi olduğunu belirlemenize yardımcı olmak için hazırladık. İşte tüm detaylarıyla logo türleri nelerdir? sorusunun yanıtı!

Logo denildiğinde aklınıza ilk ne geliyor? Bir marka isminin yanındaki veya üstündeki görsel unsur mu? Yoksa o markayı oluşturan yazı mıdır logo? Aslına bakarsanız logo, insanların zihnindeki ilk imajıdır. Aynı zamanda sektördeki konumunuz ve marka kimliğinizin önemli bir öğesidir. Yani logo, markanızla özdeş ve markanızı özetleyen bir konumlama unsurudur.

Bütün bunlarla birlikte logonuzu oluştururken kendinizi belirli bir stille sınırlandırmak zorunda değilsiniz. Bu noktada markanız için doğru logoyu seçmek pek de kolay bir iş değildir. Aslında farklı logo türleri olsa da markanız için en uygun ve etkili olan logo türünü bulmak bir hayli zordur.

Bu fikirden yola çıkarak hazırladığımız bu makalede markanızı en iyi yansıtacak logoyu seçmenize yardımcı olacak logo türlerini derledik.

Logo Nedir?

Logo Türleri Nelerdir? sorusunu yanıtlamadan evvel Logo Nedir? sorusunun yanıtını verelim.

Buna göre; bir logo genel tanımlamaya yardımcı olmak ve bunu teşvik etmek için kullanılan bir grafik işaret, amblem veya semboldür. Soyut veya mecazi bir tasarıma sahip olabilir veya temsil ettiği adın metnini bir kelime işareti gibi içerebilir. (Wikipedia)

Özetlemek gerekirse logo; bir markanın adını ve hedefini tasvir eden metinler, şekiller, resimler veya bu üçünün birleşimidir. İyi tanımlanmış logo, markanızın hikayesini ve hedef kitlenize vermek istediğiniz mesajı anlatmak için yardımcı olur. Bu arada konuyla ilgili ayrıntılı okuma yapmak için Branding Türkiye’de yayınlanan Logo Nedir? ana temalı makaleyi okuyabilirsiniz.

Logo Türleri Nelerdir?

Logo nedir? sorusunu kısaca yanıtladığımıza göre artık ana konumuza yani logo çeşitleri nelerdir? sorusuna geçebiliriz. Genel kabul görmüş logo türlerini şöyle sıralamak mümkün;

  • Kombinasyon Logo
  • Kelime İşareti – Ticari İsim Logo
  • Harf Logo
  • Monogram Logo
  • Soyut Logo
  • Maskot Logo
  • Amblem Logo
  • Dinamik Logo

Şimdi bunları tek tek ve kısaca açıklayalım.

Kombinasyon Logo Nedir?

Kombinasyon logoları; hem bir sembol hem de bir marka işareti içeren logo türüdür. Resim ve metni üst üstte yerleştirebilir ya da yan yana birleştirerek birbirine entegre edebilirsiniz. Marka oluşturanların aklına ilk gelen logo türlerinden biri kombinasyon logoları olsa da bu her zaman en iyi seçim anlamına gelmemektedir.

Kombinasyon Logo Kullanan Markalar: Doritos, Burger King, Lacoste

Kelime İşareti Logo Nedir?

Kelime İşareti / Ticari İsim Logo türü de kombinasyon logo gibi oldukça bilindik ve sık kullanılan bir logo türüdür. Markanın adıyla oluşan ve farklı yazı fontlarıyla marka adı yazılacak şekilde tasarlanan logolardır. Metin Logosu olarak da bilinen bu logo türü oluştururken markanıza özel bir yazı fontu oluşturabilir veya markanızı yansıtan bir fontu tercih edebilirsiniz.

Kelime İşareti Logo Kullanan Markalar: Google, Visa, CocaCola, Samsung, Akbank, Boyner

Harf Logo Nedir?

Harf Logo tercihindeki markalar genellikle birden fazla kelimeden oluşan isme sahiptir. Yani eğer marka isminiz uzunsa ve ikiden fazla kelimeden oluşuyorsa Harf Logo tam sizlik! ,Her kelimenin baş harfi kullanılarak ve ona uygun yazı tipi belirleyerek görsel uzunluğu en aza indirgeyen logo türüdür. Bu tür logolarda, tüketicilerin zihninde otomatik olarak ve bilinçsizce marka adının tamamı çağrışır. Bu türde bir logo hazırlıyorsanız; karakter aralığı, genişlik, kalınlık ve italik / bold gibi tipografi parametrelerini göz önünde tutmanız iyi olacaktır.

Harf Logo Kullanan Markalar: IBM, NASA, CNN, HP, H&M

Monogram Logo Nedir?

Monogram Logo ile Harf Logo bazı kaynaklarda aynı tür içerisinde ifade edilseler de aralarında belirli farklar bulunur. Görünüşe göre ilk bakışta birbirlerine benzemektedirler. Fakat Monogram Logo’nun gözle görülür bir farkı vardır. Monogram Logo’da, harfler yan yana veya yukarıdan aşağıya değil iç içe geçecek şekildedir. Ayrıca monogram logolarda markanızın adı okunaklılığı ve akılda kalıcılığı önemlidir.

Monogram Logo Kullanan Markalar: Coco Channel, Louis Vuitton

Soyut Logo Nedir?

Soyut logolar, temsil ettikleri markaların temel ilklelerini çağrıştırmak için görsellerin gücünden yararlanır. Belirli şekillerden oluşan bu logoların, müşteri üzerindeki izlenimi kalıcılık yönündedir. Soyut logolar tamamen benzersizdir. Öte yandan bu logolara ilk baktığınızda markanın ne iş yaptığını anlamak zordur. Elbette ki bu durum markanın itibarı için risk taşımaktadır. Çünkü hedef kitlesine mesajı doğrudan sunmadığı için yanlış anlaşılması da kaçınılmaz olabilmektedir.

Soyut Logo Kullanan Markalar: Microsoft, Airbnb, Nike, Adidas, Pepsi, Twitter

Maskot Logo Nedir?

Kısaca anlatmak gerekirse maskot logo, markanın görsel temsilidir. Maskot logonun maskotu genellikle bir şirketin marka hikayesinin kahramanı veya elçisi olarak yorumlanabilir. Maskot logo; renkli, eğlenceli ve karikatürize şekilde olabilir. Bu arada bir logoda hayvan figürü olması o logonun maskot logo olduğu anlamı taşımaz. Maskot logonun arkasında mutlaka bir hikaye olması gerekir. Genellikle ailelere ve çocuklara yönelik markalar maskot logo tercih eder. Ayrıca maskot logolar etkileşime açık ve iletişim kurulabilir imajı da taşırlar.

Maskot Logo Kullanan Markalar: Pringles, Michelin, KFC, Kellogg’s

Amblem Logo Nedir?

Amblemler; bir görsel simge ya da o görsel simge içerisindeki yazı tipolojisinden oluşmaktadır. Genellikle çarpıcı olsa da hangi markaya ait olduğu anlaşılabilirdir. Amblem logolar genellikle üniversiteler, sosyal kuruluşlar ve devlet kurumları gibi kurumlar tarafından kullanılır. Ayrıca bu tür logolar akılda kalıcı ve etkileyicidirler. Ancak amblem logo hazırlarken detaylara dikkat etmek önemlidir. Öte yandan diğer logo türlerine göre daha az kullanışlıdır ve küçük boyutlarda istenen verimi göstermeyebilir.

Amblem Logo Kullanan Markalar: Harley Davidson, Porsche, Galatasaray, Warner Brothers

Dinamik Logo Nedir?

Dinamik logolar için yeni nesil biri logo türü denilebilir. Diğer logo türleri gibi tek tip yazı, metin ve renge sahip değildir. Dinamik logolar kullanıldığı yere göre değişiklik göstererek bir markanın adeta birden fazla logosu olmasına imkan tanır. Daha doğrusu farklı platformlarda farklı logolar kullanabilirsiniz. Bu tür logolarda ana motif olarak işlev gören temel bir çerçeve olur. Bu temel alınarak kreatif dokunuşlar yapılır. Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Şöyle ki; ne kadar yaratıcı olursanız olun hedef kitleniz logonuzun rengiyle veya şekliyle bağlantı kurmuş olabilir. Bu yüzden marka olarak; logonuzu farklı platformlarda sergilerken ana mesajdan ve özünüzden asla uzaklaşmamalısınız. Uyarlanabilirlik, enerjiklik ve adaptasyon bu logo türünün en önemli özellikleri arasında yer alır.

Dinamik Logo Kullanan Markalar: TRT, MTV, FEDex, Sabancı

Logo Türü Seçimi Yaparken Unutulmaması Gerekenler

Evet, “logo türleri nelerdir?” sorusunu sizler için yanıtladık. Ayrıca birbirinden farklı türdeki logoları, sahip oldukları özellikleri açıklayarak sıraladık. Listelediğimiz logo türleri arasından seçim yapmak zor olsa da logo seçiminde tek sınır sizin hayal gücünüzdür! Bunu asla unutmayın.

Bu arada logo türü seçimi yaparken unutulmaması gereken temel detay şudur; logo türü, markanız için doğru olanı bulmanın ilk aşamasıdır. Bu, birçok nedenden dolayı önemlidir. Her logo türünün tüketici gözünde farklı izlenimleri vardır. Buyüzden şu unutulmamalıdır ki ne tür bir logo seçerseniz seçin tasarımınız markanız hakkında tüketicilerde etkili bir izlenim bırakmalıdır. Markanız piyasadaki diğer firmalardan farklılaşırsa hedef kitleniz tarafından benimsenme oranı da o ölçüde artar.

KAYNAK : BRANDING TURKIYE