HER ŞEY DAHİLDE ŞARABIN ÖNEMİ

HER ŞEY DAHİLDE ŞARABIN ÖNEMİ

TURİSTİN SAYISINI VE KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN

SOFRALIK ŞARABIN ÖNEMİ VE DEVLETE DÜŞEN GÖREV—HER ŞEY DAHİLDE ŞARABIN ÖNEMİ

Tatiliniz esnasında her gün tüketmek zorunda olacağınız yada tüketmek isteyeceğiniz bir şeye ulaşamamışsanız bir sonraki tatil oteliniz yada ülke tercih ve tavsiyeniz ne olurdu?

ŞARAP SEVER TURİSTİ KAÇIRIYORUZ

Türkiye ye gelip sirke gibi şarap içirilen birinin buraya bir daha gelmesi beklenemez.Çünkü şarap içicisi şarap içmek ister.Bunu en iyi nerede bulursa o ülkeye gider.Ayrıca çiçek bulmuş arı gibi diğer şarap içicilerini de haberdar eder.

Şarap sever turist sayısı azımsanmayacak kadar çoktur.Geldiğinde tatilinin en büyük anlamı her akşam oturup o şarabı içmektir.Bunu yapamıyorsa tatil o kişiler için ne sunarsanız sunun anlamını tamamlayamaz.

Ayrıca;

HER ŞEY DAHİLDE ŞARAP şişe ile verilirse

1-)Çok yüksek müşteri memnuniyeti sağlar.

(misafir keilimesini kullanmak çok yapmacık geldiğinden genelde kullanmak istemiyorum)Bizim misafir dememiz bir şey ifade etmiyor.Onlar kendini müşteri olarak görüyor.Neticede ticari bir ilişki.

2-Bardak kırık/zaiyatını inanılmaz oranda azaltır.

3-maliyetleri çok azaltır(COST DÜŞER).Uygun fiyatta satın alınabilirse.

4-Servis kolaylığı ve hızlı servis imkanı sağlar.personel eksiğini daha az hissettirir.

5-Tip imkanın artırdığı için personel memnuniyeti de sağlar.

6-Üzüm üreticisinden şarap üreticisine ve işçisine kadar çok kişiye ekonomik olarak yarar sağlar.Muhtemelen yerli olacağından ekonomiye çok katkı sağlar.Şarap sektörünün gelişmesini de sağlar.

Biraz açarsak;

1-memnuniyet sağlar:Diğer yerlerde (plajda,havuzda vb. sıkılan müşteri yemeğe erkenden gelip restauranta ambians hedefler. Özellikle havuz kenarı yada restaurant terasına restaurant açılış saatinden önce gelip oturma imkanları varsa: o masalara yada kendilerinin kova ile alabilecekleri küçük bir stand yapmak , kova içinde beyaz şarap ve küçük su koymak. Kova kenarına da kırmızı şarap koymak, kovanın içine de sadece görüntü olsun diye 1-2 avuç buz koyup sadece kovanın dışında biraz buhar yaptırmasını sağlamak yeterli olacaktır. Buz çok ise ve oraların garsonlarını erken çıkartma imkanı varsa garson fazla buz da koyabilir. Zaten şarap ve su soğuk odadan geleceği için soğuk olacaktır/olmalıdır. işte buralarda oturup yemek başlayana kadar şarap içmek isteyen ve bundan mutlu olan müşteriler çoktur. Ayrıca iç tarafta da aynı şey yapılmalıdır.Roseler servantta kova yada birkaç şarabın konabileceği buzlu şeffaf box larda olursa iyi olur.Buda onu uzaktan gören müşteriye buz içinde cazip gelmekte ve gözünün önünde olmasından dolayı emin olmaktadır.

2-Odalara şarap konmasa bile odalara giden istikametteki barlarda kırmızı şişe şarapları kendi alabilecekleri şekilde bar deskinin bir köşesine yada oluşturulacak displaye konulmalı,eğer beyaz ve roze de konabiliyorsa buzlu box yada şarap kovalarına en azından 3-5 tane konmalı ve eksildikçe tamamlanmalı, insanların bardan diğer sert alkollü yada birkaç bardak bira almalarının bu şekilde önüne geçmelidir.Restauranttan çıkarkende almak isteyene mani olmamalı,aksine teşvik edici şeklide çıkışa yakın bir yere yada servis bar çıkış istikametinde ise aynen diğer barlarda yazdığım şekilde yapılmalıdır. Şarap eğer içilebilir kalitede ise insanların çoğunun bira ve diğer sert içecekler yerine şişe şarap tercih ettiğini(en az %30-40) gördüm.Şişe şarap servisi olmayan bir tesiste bunu başlattıktan sonra misafirlerin %30’ı içecek tercihini değiştirdi. (Misafirin milliyetine göre oran değişebilir),Bu ise bardak zaiyatı,misafir memnuniyeti,personel planlaması dahil bir çok şeyi değiştirdi.Çünkü yemekten sonra bara giden insanlar bar yerine odaya yada sahile gittiklerinden bar personeli sayısı 4-5 kişi azaldı. (HER ŞEY DAHİLDE ŞARAP TAM BİR MUCİZEDİR)

-Restaurantta masalara şarap ve bardakları servisten önce dağıtılmış olacağı için daha sakinde ortamda yapıldığından kırılma azalır. Ayrıca şarap için masa sadece masadaki şarap bardağını kullanacağı ve defalarca diğer içeceklerden sipariş etmeyecektir. Bu nedenle bardak sirkülasyonu azalır .Hem de çok azalır. Dolaşıma çıkmayan bardak kırılmaya da gerek duymaz.

– Odalara mutlaka şarap bardağı konulmalıdır. Böylelikle odalara bardak gidiş-gelişi de önlenir. Kırım tahmin bile edilemeyecek kadar azalır. örnek olarak;600 tane bardak toplanan kat boşlarından eğer odalara şarap bardağı konur ve müşterinin şişe şarap götürmesi özendirilirse,,

Bu 600 bardak 50-60 tane geri toplanması gereken rakı-bira ve sert alkol bardağına dönüşür. Onda bire düşer. Yani 10 basket bardak topluyorsanız,1 baskete düşer. Hem işçilik azalır hem de kırım azalır hatta tamamen biter. Oysa 10 basketten en az 2 basketi (iç içe sokma sebebi ile genellikle kırık döner. Eğitimle çözülmeyen bir konu))Buna emin olabilirsiniz.

3-Eğer içilebilir sofra şarabı biradan biraz daha ucuza gelebilecek bir fiyata alınabiliyorsa ki mutlaka oluyor.. Maliyetleri çok bariz şekilde düşürür.Çünkü müşterinin içme alışkanlığı değiştirilmiş oluyor,ve bara gidemeden henüz restaurantta ‘’,atıyorum günde 8 bardak alkollü içecek içecekse bu limit 4-5 bardağı şarapla restaurantta doldurulmuş oluyor.Bir çok müşteride restaurantta içtiği şaraptan sonra 1-2 şişe daha şarap alıp ya odaya yada sahile falan gidiyor ve bardan uzaklaşmış oluyor.Eğer şu anda bunun uygulanmadığı bir otelde çalışıyor ve ucuza müşterinin beğendiği bir şarap alabiliyorsanız bunu deneyince barlara giden müşterinin gözle görülür şekilde azaldığını göreceksiniz.Fakat şarabınız beğeniliyor olmalı.İyi olmalı ucuza gelmeli.Bira ile aynı fiyat olsa bile tercih edilmelidir.Çok yüksek misafir memnuniyeti sağlar.

4-Restaurant açılmadan tüm masalara ve servantlara konulabildiği için aslında servis esnasında yapılacak olan içecek servisi servisten önce rahat-boş zamanda yapılır.Servis esnasında garsonun harcayacağı 30 dakika servis öncesine çekilmiş olur.Böylelikle serviste 10 adam lazımsa 7-8 adamla da o servis rahat döner.gidiş-gelişi çok azaltır.Ayrıca bardak boşu da çok az olur sirkülasyon olmadığı için.

5-müşteriyi şaraba yönlendirmek personelin müşteri ile dialog kurabilmesine imkan verir,samimiyet oluşabilir ,bu vesile ile,ayrıca ısı ve servis kurallarına dikkat dilerek yapılan bir servis müşteriyi memnun edeceği için bu memnuniyetini servisle ilgilenen tip vererek göstereceğinden personel de mutlu olur..hangimiz mutlu olmadık ki böyle durumlar da?

6-Diğer alkollü içeceklerdekinden daha fazla insanı ve sektörü ekonomik olarak etkilemektedir.Fayda sağlamaktadır.

İş verene destek vermek istiyorsa devlet,,bunu işsizlerin parasını sigorta primi desteği gibi işsizden alıp işverene vermek şeklinde yapacağına.Sofralık şaraptaki ÖTV yi tamamen kaldırarak yapmalıdır.Bir şarabın sofralık şarap olduğuna her hotel kendi karar vermelidir.Öyle fiyatı şu kadara kadar olanlar sofralıktır demek çok yanlış.Bu şekilde devlet aslında vergi kaybı yaşıyor gibi gözükse de

Bu şarabın kalitesini artıracaktır ve şu anda bile sağladığı memnuniyetle hem oda fiyatlarının artmasını sağlayarak hem de yeni ve kaliteli turistlerin gelmesini sağlayarak zaten devlete başka türlü kazandırıyor olacaktır.Daha fazla ve/veya kaliteli turist başka harcamalarda yaparak sofralık şaraptan kaybedilen vergi başka ve daha fazla olarak diğer alış-verişlerde geri dönecektir.Yani sürümden kazanmak gibi.Sürüm ama kaliteli bir sürüm sağlayacak ÖTV kaybı diğer şekillerde kat kat kazanılmış olacaktır.

Duty freeleri çalıştıranlar yabancılardır,,duty freelerden alış-veriş edenler yabancılardır,,Neden 1 kuruş bile vergi almadan tamamen yabancıların kazanmasını sağlıyoruz?Esasen,Hem vergi alınmalı azda olsa,, hem de duty freeleri devlet çalıştırmalı.. Bu duty free mekanızmasını Dünyada mallarını tüm Dünyaya tanıtmış,,”içki,parfüm,sigara-tütün endüstrisini elinde bulunduran ülkeler oluşturmuş olmalı. Çünkü bu sadece onlara yarıyor. Duty free ye gittiğininzde hediye olarak ne aldığınızı düşünün.muhtemelen ya Fransız ya Amerikan malı bir şey alacaksınız.

Duty freenin zarar etmesi imkansız,insanlar en az 4 saat önce(Antalyada 4 saat önce acentalar hava alanına gelir.Hava alanı ana işleticisi duty freenin gelirinin 1/3 ünü kira olarak alıyordu.Yanlış hatırlamıyorsam.Ne kadar çok satış o kadar çok kira.Bu yüzden acentaları hava alanına 4 saat önce getirtiyor olmalılar.Çünkü insanlar alış-verişlerini de yaptıktan sonra banklarda 2 saat daha uçağın kalkmasını bekliyorlardı,ben duty freede çalışıyorken)..oraya getirtilip check in leri yaptırılıyor ki can sıkıntısına alış-veriş yapsınlar.Aynen de can sıkıntısına son kuruşlarına kadar orada bırakıyorlar.Devlet çalıştırırsa çalışanlarda hiç değilse insani şartlarda çalışır.Hem de tüm parayı devlet kazanır.

Duty freede böyle iken otellerin sofralık şarabından ÖTV almak devletin maliyesine de ihanettir. Buradan alınan ÖTV yi toprağa atılan bir tohum gibi görmeli ve yok saymalıdır. Bu alınmazsa geriye toprağa atılan tohomun 10 kat fazla vermesi gibi olacaktır. Daha fazla turist,daha fazla KDV,daha fazla başka vergiler,daha fazla istihdam vb. olarak kat kat geri döner….Otellerde her masaya şişe şarap koymak çok cazip hale gelir.

KAYNAK: https://www.facebook.com/groups/420542891329739/permalink/3541999919184005/?__tn__=K-R