ALTERNATİF KONAKLAMA

Konaklamada yeni sistemler yayılıyor: Sonder, Hobbit, Tiny House Glamping, Bungalov, Karavan

Bir süreden beri her alanda değişen müşteri profili, pandemi ile birlikte hızlandı. Bu alandaki gelişme konaklama alanında da yaşanıyor. Konaklama alanındaki yeni sayılabilecek airbnb’ye rakip olacak trendler (eğilimler) gelişiyor.

Sonder, Hobbit, Tiny House, Glamping ve Bungalov konaklama alanında yükselen eğilim olarak öne çıkıyor.

Konaklamanın yükselen eğilimlerinden Sonder, “otel olmayan otel daha iyi konaklama” olarak tanımlanıyor.  

Dünya Gazetesi  Seyahat Endüstrisi sayfasında yer akan haberde şöyle deniyor:

‘Otel olmayan otel’: Sonder

Bungalovlar sınıf atladı

Konaklamada yükselen eğilimlerden bungalov da koronavirüs pandemisinin etkisiyle tüm dünyada farklı şekilde evrildi.  

Bungalovlar Eskiden içlerinde televizyon bile bulunmayan ve Antalya’da ucuz tatil konsepti ile hizmet veren bungalov işletmeler, şimdilerde 5 yıldızlı otelleri aratmıyor.  

Tiny House: Z kuşağını tercihi  

Doğayla iç içe olan tini house’lar yerli ve yabancıların ilgisini çekiyor. İstanbul gibi kalabalık şehirlerde yaşayanlardan bazıları hafta sonları bu kargaşadan kaçabilecekleri destinasyonlarda daha ekonomik bir çözüm olarak gördükleri tini house’ları Z kuşağı tercih ediyor. Tiny house için; Sapanca, Maşukiye, iğneada gibi yerler tercih ediliyor.

Hobbit evler: Şehir dışında şehre yakın

Genellikle bir yamacın içine yapılan bu evler, göründüğünün tersine geniş bir yaşama alanı sunuyor. Bazı gelişmiş hobbit evlerin içinde banyo, yatak ve mutfak bile bulunuyor.  

Glamping Nedir?  

Glamping; çadır, bungalov ve karavan gibi konaklamaları da içine alan bir konsept. Glamping tesislerinde outdoor odaklı pek çok farklı aktivitenin yanı sıra şık restoranlar ve otantik masaj terapileri sunan spalar da yer alıyor.

Glamping kamp deneyimini lüks ve cazip bir hale getiriyor.  

Sonder sistemi  İstanbul’a geliyor

Konaklamanın yükselen eğilimlerinden Sonder sistemi 2014 yılında Kanada’nın Montreal kentinde kuruldu. Sistem dokuz ülkenin 35 şehrinde faaliyet gösteriyor.  

Sonder sistemi Portekiz’e getiren Hakan Kodal şimdi de İstanbul’a getirecek. Kodal, Beyoğlu Tomtom Mahallesi’ndeki kırmızı binayı Sonder’in Ando Living kulüplerinden biri haline getirtecek.

Konaklamada “serviced apartment”in yükseldiğini söyleyen Hakan Kodal “Bu modeli bir lego gibi düşünün. Aynı mahallede birbirine yakın daireler ve onları tamamlayan, insanları bir araya getiren sosyalleşme kulüpleri. İnsanlar artık otelde kalmak istemiyor. Lokal gibi konaklamak, mahalleyi yaşamak istiyorlar. Bu akımın dünyada iki-üç firması var. Onlardan biri Sonder. İnsanlar gittiği yerlerde sosyalleşmek, lokal komüniteye karışmak istiyor. İşte buradan hareketle Ando Living fikri ortaya çıktı.

Önümüzdeki yılın sonunda Lizbon’da üç, Portekiz’de ise toplamda beş tane kulüp olacak. Şu anda Portekiz’de Ando Living olarak 600 adet kiraladığımız daire var. Hedefimiz 8 ülkede 20 adet Ando Living kulübü açmak. Sırada İstanbul’un yanında İspanya, Yunanistan ve Dubai var” diyor.

Sonder nedir, nasıl çalışıyor

Konaklamanın yükselen eğilimlerinden Sonder, “otel olmayan otel” olarak tanımlanıyor.  

Sonder, konutları sahiplerinden kiralıyor ya da satın alıyor, kendisi müşterilerine kiralıyor. Dolayısıyla müşteriler ve ev sahipleri arasında herhangi bir ilişki yok, muhatap Sonder.

Tiny House

Küçük ev anlamına gelen Tiny house, portatif yapısı dolayısıyla dikkatleri üzerine çekiyor. Tiny house, portatif olmasının avantajı dolayısıyla, kolaylıkla taşınabiliyor. Tekerlikli bir yapıya adapte olan tiny house’lar TIR ile bir noktadan farklı bir noktaya taşınabiliyor, istenildiği lokasyonda konuşlandırılabiliyor.  

KAYNAK : TURIZM GAZETESİ